Pak uw energieverlies aan met steun van de overheid

Pak uw energieverlies aan met steun van de overheid

“De visie op verwarmen is niet meer dezelfde als vroeger. Als eigenaars nu nog een klassiek verwarmingssysteem laten installeren, zitten ze nog lang met hoge verwarmingskosten en een grote CO2-uitstoot”, geeft het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) mee. De keuze van een verwarmingsinstallatie vormt eigenlijk de laatste stap van een doordacht drie-stappen-plan.

Dat plan sluit aan op de principes van de energietransitie: als we zuiniger, slimmer en groener energie gebruiken, maken we een groot verschil voor onze energiefactuur nu en voor onze wereld morgen.

HET ENERGIEVERLIES VAN UW WONING AANPAKKEN GEBEURT IN DRIE STAPPEN:

  1. Goed isoleren
    Het dak, de buitenmuren en de (kelder)vloer worden grondig geïsoleerd (10 tot 15 cm afhankelijk van het materiaal) en winddicht afgewerkt. Ramen wordt standaard voorzien van hoogrendementsglas. Ook buitendeuren en garagepoorten worden onder de loep genomen, de hele gebouwschil dus.
  2. Verwarmen op lage temperatuur
    Een klassieke verwarmingsketel verwarmt het water op tot 60 à 70°C en pompt dat naar de radiatoren, die de kamers op de gewenste temperatuur brengen. In een goed geïsoleerd huis krijgt u al met water van 35 tot 55°C dezelfde aangename kamertemperatuur. Verwarmen op lage temperatuur, zoals we dat noemen, is zuinig en geeft een grote energiewinst. De verwarmingselementen moeten ook bij lage temperatuur veel warmte kunnen afgeven. Daarom wordt met vloerverwarming, grote radiatoren of ventiloconvectoren gewerkt.
  3. Een groene warmtebron kiezen
    Als u eenmaal op lage temperatuur kunt verwarmen, komt u in aanmerking voor verschillende energiebronnen en technieken, zoals een warmtepomp. En als de gemeente (later) in een warmtenet in uw wijk zou voorzien, bent u klaar om daarop aan te sluiten.

Wie aan een nieuwe verwarmingsinstallatie toe is en nog niet klaar is voor verwarmen op lage temperatuur, adviseren we om – als tussenstap – te kiezen voor een hybride warmtepomp. Dat is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel.
Een bestaande centrale verwarmingsketel is over het algemeen vrij eenvoudig te vervangen door een hybride warmtepomp.
Heeft u weerstandsverwarming, accumulatieverwarming of geen centrale verwarming, dan kan een lucht-luchtwarmtepomp een interessante optie zijn.

VERHOOGDE PREMIES EN EEN GOEDKOPE LENING VOOR WIE MET TOEKOMSTVISIE RENOVEERT

Een woning grondig energetisch renoveren kost geld. Maar niets doen is ook duur.
Sowieso moet tegen 2050 elke woning energiezuinig worden. Wachten betekent nog meer geld verliezen aan dure energie. Door nu van start te gaan, geniet u onmiddellijk en langer van de voordelen.

Om iedereen zo snel mogelijk mee te krijgen besliste de Vlaamse Regering om de premies voor dakisolatie en (hybride) warmtepompen in bestaande woningen flink te verhogen.

De Mijn VerbouwPremie dekt een belangrijk deel van de extra aankoopkosten tegenover klassieke verwarmingsinstallaties. Wie het niet zo breed heeft, kan een hogere premie aanvragen.
Heeft u geen budget om de werken te laten uitvoeren? Dan komt u misschien in aanmerking voor de voordelige Mijn VerbouwLening van de Vlaamse overheid: tot 60.000 euro af te betalen op een termijn van 25 jaar. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie.